Place Your Order Here

Nama :
Email Address:
No HP
Saya ingin Membuat tempahan kraf
Membeli bahan kraf
Sila nyatakan barangan dan kuantiti yang diinginkan.

This HTML form was created by Freedback.

Wednesday, September 11, 2013

Kenali Kain Felt

Salam semua..wahh tajuk achik ari ni kemain lagi ekk..hihi..takde la..ari ni baru ade kesempatan nak menulis kat blog..selalu tu tepek gambar, ayat2 pendek pastu post..hehehehehe...

Well, hari ni ade sikit masalah dengan Poslaju..huhuhu..barang customer da 3ari tak sampai..risaunye Achik..harap2 tak hilang..aminnnnn...

Ok lah hari ni Achik nak bagi sikit info pasal kain felt..Actually Achik bukan lah pakar dalam jenis-jenis fabric apetah lagi kain felt ini..tapi saje je nak kongsi sikit info yang Achik ade sebagai penjual dan pengguna fabric jenis FELT..

Achik ade jual 3 jenis FELT iaitu POLYESTER FELT, ACRYLIC FELT dan KOREAN FELT..Pada asalnya achik memang ingat ade 2 jenis felt je..bila pergi kedai A, achik mintak poly felt, diberinya la poly felt..kemudian Achik ke kedai B, mintak poly felt, dibaginya juga Poly felt..bila sampai umah, tengok2 kenapa texture nye lain2..kalau poly felt mestila sama..hurmmmm musykil2..pastu Achik try la jahit dan tengok hasilnya...sedikit berbeza walaupun namanya sama..beberapa minggu lepas tu, setelah berusaha mencari dan mensusuri asal usul felt..barulah achik tau yang ade Korean Felt jugak..datangnye dari Korea la of course..kan? Felt yang selalu Achik amik datangnye dari China..ohoooo...meh tengok rupa Korean Felt..


OK..semuanya nampak sama bukan?? dalam gambar mmg la same..korang tak leh pegang..hihihi


 OK..yang kaler biru ni POLY felt..bila nak lipat macam kejung sikit la cos ianya keras..tebal sikit..


2nd yang kaler Hijau ni adelah KOREAN felt..Lembut sikit dari poly felt..lebih nipis, sedikit berbulu dan boleh dilipat/dibentuk dengan mudah.


Haaaa...yang 3rd ni adelah ACRYLIC felt...lebih tebal..lebih gebu..mudah dilentur tetapi sukar untuk mendapat potongan yang sekata. Mudah berbulu tetapi sesuai untuk kraf bentuk bunga, wat bantal dan etc...


Now, perhatikan ketebalan mereka..Berbeza kan? Acrylic paling tebal(pink), kemudian Poly(biru) dan paling nipis ialah Korean(hijau).. Sebagai tambahan, poly felt ade yang tebal macam ketebalan acrylic..so harga nya lebih mahal sikit dan wat masa ni Achik xde simpan stok..kalau ade permintaan baru achik akan amik stok.(sebabnya tak de ruang nak simpan stok..huhuuhhu)


Ini pula adalah gambaran ketiga2 kain yang telah dilipat sikit hujungnya.. Acrylic dan Korean boleh dilipat manakala Poly agak degil di situ..hihihiiii..

Pada Achik, lain jenis kain kegunaan dan kesesuaiannya pon berbeza.. Pada pendapat achik(personal okeh) POLY felt sesuai digunakan untuk buat applique, bentuk2, huruf2 dan bookmark atau pun sebagai deco kerana ianya senang dipotong (lagi2 klau gunting tajam..;)  ) ..hehe .. Kalau ACRYLIC pula, Achik suka guna untuk buat brooch bunga2, bantal kecik dan keychain..sebabnya nampak gebu dan real..tidak kejung, keras cam poly.. Kalau KOREAN felt pulak, achik suka guna untuk buat keychain, pembalut (buku,etc),dan coin purse..mudah dibentuk tetapi mudah juga berbulu jika digunakan untuk jangka masa yang lama/lasak.(nampak macam berburas..huhuu).. ** Ini pendapat je taw..lain orang lain kesukaan..btol tak??

Jadi sebelum membeli, tepuk dada tanya nak kain felt mana? Pilih yang sesuai dengan jiwa dan kraf ape yang kawan-kawan semua nak buat..Bagi anda yang baru berjinak2 dengan kain felt ni, moh le test2 dlu..dapatkan Budget Pack dan pilih jenis kain yang anda mahu..RM10 je...daaaaa...salam

4 comments:

  1. haii. kain felt yg mana ssuai untuk buat keychain nama?

    ReplyDelete
  2. kain felt nye ade satu kaler je ke,, mcam2 kaler ye??

    ReplyDelete
  3. Achik nk tye...kalo poly felt yg ketebalan acrylic berape yek...mmg tgh cri yg tebal mcm tu...ssh btl nk jmpe...slu jmpe yg nipis jek..hrp achik dpt membntu secepat yg mungkin..tq.. ��

    ReplyDelete